joi, 6 septembrie 2012

Conceptul magazinelor de prezentare Apple


Apple are o rețea de peste 300 de magazine proprii în 10 țări.  Magazinele de prezentare Apple urmează toate un tipar, produsele sunt aranjate exact la fel. Astfel că în orice magazin ar intra utilizatorul regăsește produsul căutat cu ușurință. Totuși cea mai mare parte din punctele proprii de distribuție ale mogulului din piața electronicelor sunt construite în jurul unor concept unice.

Decorul este minimalist, gama de produse disponibilă permițând acest lucru. Politica de lansare a produselor adoptata de Apple este că atunci când un nou produs din categoriile largi de produse este lansat, celelalte nu vor mai fi fabricate și ca atare nu vor mai fi expuse pentru vânzare.

În România exista un singur Apple Concept Store în București însă acesta nu aparține producătorului. Acesta diferă substanțial de magazinele de prezentare ale companiei. Aici de multe ori pot fi găsite chiar și 2 modele de iPhone, deși unul din ele nu mai este un produs de actualitate și nu mai este promovat absolut deloc de către compania americană.

Apple este printre puținii producători de electronice care deține o retea atât de mare de magazine de prezentare. Toate spațiile sunt gândite în amănunt și sunt întreținute foarte bine. Astfel producătorul își menține chiar și în politica adoptata pentru distribuție standardele foarte înalte cu care ne-a obișnuit.

De cele mai multe ori punctele de vânzare Apple au devenit adevărate atracții turistice din motive lesne de înțeles.
Mai jos sunt câteva imagini reprezentative pentru definirea conceptului magazinelor.





miercuri, 5 septembrie 2012

Responsabilitatea socială în România


Ca parte integrantă a Uniunii Europene, România a cunoscut în ultimii ani o creşte considerabilă a programelor de responsabilitate socială. Având în vedere că succesul unei companii depinde foarte mult de succesul şi prosperitatea comunităţilor şi a societăţii în care îşi desfăşoară activitatea, companiile româneşti devin tot mai conştiente de avantajele competitive pe care le oferă campaniile de marketing societal. Această tendinţă a apărut odată cu intrarea pe piaţa românească a unor companii multinaţionale cu tradiţie în domeniul responsabilităţii sociale.

În ultimii ani preocuparea faţă de acest subiect a crescut atăt în mediul de afaceri căt şi în mediul academic. În prezent se organizează conferinţe anuale la nivel internaţional despre responsabilitatea socială a corporaţiilor (Conferinţa internaţională CSR).

Domeniile de interes social în care se implică companiile româneşti sunt:
● educaţie (Apa Nova, Avon, Banca Transilvania, Orange Nestle România, Petrom, Praktiker, Romtelecom, UPC etc.)
● cultură (Alexandrion Group, BRD- Gorupe Societe Generale, Coca-Cola, Cosmote etc.)
● mediu (Arctic, Cardinal Motors, Dacia Groupe Renault, Germanos Telecom România etc.)
● social (Citybank România, Dedeman, Henkel România etc.)
● drepturile omului (Vodafone, Romtelecom, Western Union etc.)
● sport (DHL România, MOL România, Ursus Breweries, Zentiva etc.)

Beneficiile aduse societăţii sunt diferite în funcţie de tipul şi de orientarea programului. Ele încearcă să rezolve problemele societăţii actuale de consum focusându-se pe un segment anume (persoanele cu dizabilităţi de vorbire, localităţile afectate de inundaţii, persoanele supraponderale etc.).

Companiile iniţiază astfel de acţiuni deoarece au un potenţial foarte crescut de a oferi avantaje faţă de competitori. Printre aceste avantaje se numără:
● Creşterea bunăstării generale a societăţii
● Crearea unor legături afective cu consumatorii
● Credibilitate în faţa stakeholderilor, clienţilor şi angajaţilor
● Loialitatea angajaţilor
● Diferenţierea brandului
● Creşterea vânzărilor şi cotei de piaţă
● Îmbunătăţirea reputaţiei şi imaginii companiei
● Obţinerea loialitătii faţă de brand
● Creşterea vizibilităţii brandului

De-a lungul istoriei au existat însa şi programe de marketing legate de cauze sociale care au adus societăţilor mai degraba dezavantaje decât avantaje. Asta se întamplă în cazul în care credibilitatea şi imaginea companiei sunt puternic afectate şi se încearcă redersarea lor prin intermediul unor astfel de programe. În funcţie de programul şi de cauza pe care societăţile o aleg, campaniile pot avea un impact pozitiv sau negativ asupra companiei care le iniţiază.


Strategia de promovare e-mag


Emag are o strategie de promovare foarte bine pusă la punct motiv pentru care a reuşit să îşi crească cota de piaţa în ultimii ani ajungând cel mai mare retailer online din România.

Pe lângă site-ul foarte bine optimizat şi user-friendly, care a devenit un reper în construirea magazinelor online pentru alte companii, Emag are şi un blog pentru a fi mai aproape de clienţii săi şi a le oferi cele mai noi şi corecte informaţii referitoare la companie, la servciile ei dar şi la producătorii listaţi pe Emag şi la planurile lor în ceea ce priveşte lansarea de noi produse.

Strategia de promovare abordată este un cumul de programe foarte bine puse la punct şi foarte creative pentru a creşte vânzările cu minimum de efort financiar.

Printre cele mai controversate şi discutate programe de marketing ale Emag este cel de Profitshare. Sistemul implementat funcţionează prin afişarea pe site-urile înscrise în reţea mai multe formate de reclame prin care sunt promovate promoţiile Emag din toate categoriile de produse. Promovarea unui produs în reţea începe sincronizat cu cea de pe Emag, pentru ca impactul promoţiei şi difuzarea în piaţă să fie maxime. Astfel, rolul principal al site-urilor afiliate este de a transmite cât mai rapid noutăţile către potenţialii clienţi, notorietatea şi încrederea în magazinul online contribuind la creşterea ratei de conversie a traficului generat. Recompensarea site-urilor afiliate se face exclusiv pe baza performantelor realizate, adică a vânzărilor fâcute către clienţii direcţionaţi către Emag. Sunt comisionate cu 3% din valoare toate comenzile plasate şi achitate de un client în termen de 30 de zile de la data ultimului click dat pe o reclamă afişată în site-ul afiliat.

Dupa lansarea în 2009 a sistemului propriu de marketing afiliat, anul 2010 a adus maturizarea platformei şi o creştere organică importantă. Dacă rolul site-urilor afiliate a fost anunţarea în timp real a promoţiilor importante derulate, cunoaşterea brandului Emag şi creşterea încrederii în serviciile şi produsele sale au fost hotărâtoare în decizia de cumpărare a clienţilor direcţionaţi de site-urile partenere.

O altă metodă foarte bună prin care Emag şi-a promovat site-ul într-un an de criză economica a fost conform declaraţiilor managementului Emag o greşeală. În luna iulie a anului 2010 Emag anunta „o problemă de interconectare între serverele interne şi datacenter care a dus la desincronizarea mecanismelor de actualizare a site-ului, rezultatul cel mai grav fiind afectarea preţurilor de vânzare pentru 463 de produse”. Astfel că unele produsele au fost afişate la preţuri cu reducere de 90-95% faţă de RRP. Din punctul multora de vedere aceasta a fost doar o strategie de marketing şi de atragere de clienţi noi date fiind condiţile pieţei la momentul respectiv.

In momentul de față putem considera că e-mag este trendsetter in materie de programe de promovare inovative și cu siguranță unul dintre cele mai bune exemple de urmat.


Rebrandingul familiei regale britanice


Familia regală britanică a beneficiat de reînnoirea interesului public de câteva luni datorită nunţii lui William şi Catherine. Acest eveniment atent examinat a ajutat la modernizarea imaginii unuia dintre cele mai vechi branduri britanice.

Imaginea personalităților din familia regală este atent controlată, la fel ca aceea a unei companii importante. De exemplu, două portrete oficiale ale reginei şi ducelui de Edinburgh au fost prezentate în ziua jubileului de diamant. Atitudinea lor a fost aleasă cu grijă pentru a prezenta în cea mai bună lumină monarhia britanică. O regină, aşezată ferm la conducerea ţării sale.
Asta face familia regală britanică un brand unic: faptul că au rămas fermi pe principii putenice.

Ca toate brandurile mari, familia regală a trebuit să evolueze şi să se adapteze lumii moderne.
Brandul familiei regale s-a modificat şi adaptat pentru a evita să devină un anacronism în societatea modernă. Instituţiile regale au început foarte rapid să folosească mediile de comunicare moderne. Oameni din toată lumea pot să-i urmeze pe Twitter, să se împrietenească cu ei pe Facebook, să-i urmărească pe YouTube sau pe contul oficial de Flickr.

Două site-uri oficiale, unul pentru nunta regală şi unul pentru jubileul de diamant al reginei au fost lansate în 2011 precum și un logo special creat pentru jubileu. 

Aceste tehnici moderne au fost utilizate pentru a mediatiza nunta regală din 29 aprilie 2011. Au fost folosite reţelele sociale pentru ca lumea să nu rateze nici cele mai mici detalii ale pregătirilo rpentru nunta regală. Monarhia britanică a renunţat la anumite convenţii pentru a-şi moderniza imaginea. Prin permiterea unei persoane de rând să se căsătorească cu viitorul rege al Marii Britanii, au arătat că sunt capabili să se adapteze lumii moderne.

Această imagine modernă este foarte pozitivă pentru monarhie. Nunta regală a avut loc într-un moment în care oamenii din Commonwealth nu se mai identificau cu monarhia britanică. Putem concluziona în acest caz că rebrandingul familiei regale a fost unul de succes.

Strategie mobila marca Starbucks



Au trecut doar câţiva ani de când fondatorul Starbucks Howard Shulty a trebuit să intervină pentru a redresa compania după mai multe trimestre consecutive de creştere negativă. Brandul care  a creat o cafenea la aproape fiecare colţ de stradă părea să fii saturat piaţa. De fapt, a rezultat că cei mai buni ani ai Starbucks urmau să vină.

Ce s-a întâmplat?
Răspunsul este simplu. Starbucks şi-a concentrat atenţia pe marketingul personalizat, punând clientul în centrul eforturilor de marketing. Această gândire a dus la o strategie de marketing mobil care acum este parte integrantă a campaniilor sale globale.

După ani de teste şi studii, Starbucks a dezvoltat un program pentru mobile care îmbină fidelitate, stimulente şi comerţ. Ce îmi vine imediat în minte este aplicaţia pentru găsirea cafenelelor Starbucks care este pe piaţă de câţiva ani. De fapt, programul de marketing mobil al companiei este mult mai mult decât câteva aplicaţii şi continuă să încânte clienţii.

Starbucks a dezvoltat programe pentru mobile care permit consumatorilor să caute şi să cumpere prin operaţii fără contact. Semnificaţia acestui program este bazată pe o înţelegere fundamentală a comportamentului şi obiceiurilor clienţilor legate de telefonul mobil. Dar merge mai departe cu posibilitatea personalizării conţinutului. Ceea ce este de asemenea interesant este integrarea media a internetului, aplicaţiei, mesageriei scrise, display-ului,serviciilor bazate pe locaţie, out-of-home, in-store şi mail direct, promovate ca puncte cheie pentru a atrage clienţii în magazine.

Programul mobil de fidelizare este o extensie a strategiei marketingului relaţiei cu clienţii – funcţionează cu cardul de fidelitate şi este legat de comerţ. 

Printre cele mai importante calităţi ale programului lor se numără:
  • Codul de bare 2D integrat transformă telefonul într-un card Starbucks și permite clienților să-și verifice soldul și să-și reîncarce cardul din aplicatie
  • Aplicația permite localizarea cafenelelor favorite. Mai mult, clienții pot vizualiza informații nutriționale despre produse
  • Programul a fost lansat în septembrie 2011 pe 16 piețe țintă. Aproape 40% dintre locații permit clienților să plătească cu telefonul



Prezenta brandurilor de renume pe Pinterest



Brandurile sunt clar interesate de Pinterest, deși nu este sigur care ar putea fi rolul lor pe această platformă socială în dezvoltare. Tot mai multe brandurile de renume internațional au început să apară pe Pinterest. De exemplu, McDonald’s, Gap și Coca-Cola sunt prezente pe Pinterest. 

Gap foloseşte Pinterest în principal pentru a-şi promova produsele, cu forumuri pentru colecţia de primăvară- vară 2012. Cu 12 forumuri şi aproape 13359 de adepţi, pagina Gap are 789 de pin-uri.

Pentru Coca-Cola, Pinterest este despre capturarea momentelor plăcute. Are 6 forumuri, 1781 de adepţi şi 132 de pin-uri, majoritatea fiind fotografii cu oameni savurând o sticlă de Coca-Cola.

McDonald’s foloseşte rețeaua de socializare pentru a educa clienţii despre istoria brandului, mâncare, oameni şi restaurante din toată lumea. Cu 11 forumuri şi 349 pin-uri, McDonald’s are doar 794 de adepţi.

Adevărul este că experţii în marketing ai companiilor nu ştiu încă dacă Pinterest ar trebui să aibă vreo influenţă reală in comunicarea brandului. Ştiu că se dezvoltă, că atrage femeile, influenţează puterea de cumpărare şi are foarte multă publicitate. În rest, este doar presupunere.

În momentul de față putem spune că brandurile nu sunt sigure de modul în care ar trebui folosit Pinterest şi sunt astfel reticenţi în dezvoluirea unei strategii. Într-un interviu cu grupul Intercontinental Hotels, un reprezentant a declarat că lanţul hotelier vede o reală oportunitate în Pinterest dar încă nu au găsit o modalitate să includă această platformă în strategia de promovare a brandului.
.
Pinterest este o oportunitate bună pentru branduri datorită aspectelor vizuale de desfăşurare, asemănătoare cu noua opţiune Timeline pentru Facebook. Dar majoritatea brandurilor nu au descoperit încă acest lucru. Cei care au descoperit, nu sunt dispuşi să împartă secretul. Va fii interesant de văzut care va fii rezultatul interesului în Pinterest: cum îşi vor face brandurile marketing pe această reţea şi cum va fii văzut acesta de consumatori.

Campaniile mobile din 2011


S-a spus de multe ori că 2011 a fost anul telefonului mobil. Majoriatatea dintre noi ne-am dat deja seama ca acest concept nu este valid. A spune asta ar însemna ca ceea ce este mai bun a trecut, iar asta e departe de adevăr. Nu trebuie să gândim în termeni ca anul sau chiar deceniul telefonului mobil. Situaţia este mult mai complexă de atât. Comunicarea a fost redefinită. Mobilul a schimbat fundamental modul în care comunicăm în fiecare clipă în nenumărate aspecte ale vieţii personale şi profesionale. Aceasta este o schimbare culturală importantă la nivel mondial.

Reflectând la cele mai reuşite campanii de marketing pentru mobile ale acestui an, cele de admirat nu sunt cele la care ne-am putea gândi. Prea multe campanii sunt încă despre fascinaţia unui obiect nou strălucitor. Sigur, acestea sunt amuzante şi uluitoare pentru moment. Dar deşi tehnologiile noi sunt inspiraţionale, telefonul mobil nu este doar un lucru trecător.

Cele mai remarcabile campanii sunt dovadă că telefonul mobil este important, că integrarea strategiilor mobile în întreaga strategie de marketing va influenţa valoarea clientului. 2011 a marcat un reper important în marketingul mobil şi nu din întâmplare. De la un comerciant la altul, trebuie să recunoaştem că programele de marketing mobil reuşite necesită efort, timp şi chiar o reevaluare a valorilor oferite clientului.

Se remarca patru concepte ale strategiilor mobile:
  • Planificarea strategiilor mobile
  • Identificarea clară a grupului ţintă şi a metodei de atragere a consumatorului prin integrarea telefonului mobil în mixul mediatic
  • Livrarea mai multor tactici care lucrează împreună pentru a asigura prezenţa mobilă
  • Utilizarea marketingului conectat relaţiei cu clienţii, care permite comerciantului să segmenteze, semnaleze şi să dezvolte perspective de marketing valoroase


Este important de amintit că succesul este găsit utilizănd mobilul nu ca un obiect de sine stătător da ca o metodă integrată de comunicare.