sâmbătă, 15 ianuarie 2011

Facebook si-a facut o pagina “verde”


Facebook si-a facut o pagina "verde"

In incercarea de a se concentra mai mult pe partea eco a mediului online si a propriei activitati,Facebook a lansat o pagina dedicata ecologiei,unde utilizatorii pot gasi linkuri catre cele mai interesante stiri si informatii din domeniu.Facebook a lansat pagina facebook.com/green, care ofera informatii atat despre tot ceea ce este nou in domeniul protectiei mediului inconjurator cat si despre eforturile companiei de a scadea impactul pe care activitatea sa il are asupra mediului. Pagina Facebook.com/green,are in prezent peste 38000 de fani. Recent compania a semnat un parteneriat cu o asociatie din industria eficientei energetice. Prin activitatile intreprinse in domeniul ecologiei si implicarii in realizarea unei eficiente energetice,Facebook incearca sa-si intareasca reputatia "verde" si sa continue la programele de reciclare,de transport ecologic si la metodele de economisire a apei,pe care le deruleaza la activ.


http://www.cosmopolitan.ro/cosmo-eco/cosmo-eco/facebook-si-a-facut-o-pagina-verde.html

http://lumeaong.org/stiri-ong/49-stiri-noiembrie-2010/58-facebook-are-pagina-verde.html

De ce a achizitionat Google eBook Technologies

Google a realizat prima achizitie pe anul 2011: eBook Technologies, o companie ce se concentreaza pe distributia hardware si software de e-book-uri si cititori e-book. Termenii tranzactiei nu au fost facuti publici.

Nu este un secret intentia Google de a se dezvolta pe aceast domeniu al e-book; a lansat pana si un managazin online pentru e-books in decembrie anul trecut. Desi nu pare a fi o diferenta mare intre competitori precum Kindle Store si iBooks, Google Books poate fi accesat de pe orice browser web, mobil sau desktop, si permite utilizatorilor sa vizualizeze intreg continutul cartilor scanate, si nu doar unele parti ale textului.

Aceasta tranzactie s-a bazat mai mult pe achizitia de patente, personale si tehnologice, decat pe achizitia de produse hardware si software. Interfata Google e-book este vast superioara celei create de eBook Technologies, iar planul de a lansa un competitor al Kindle este departe de intentia Google (al carui dispozitiv de citire este un model care inca foloseste un modem de 56k si nu are acces WI-FI). Interesul Google pentru detinerea companiei a fost in principal bazat pe „posesia” tehnologiei si a oamenilor care au inventat-o (acestia fiind prezenti pe piata inca din 1998). Cateva din tehnologiile folosite au fost dezvoltate la locurile de munca anterioare (Gemstar-TV Guide and SoftBook Press), eBook Technologies acumuland astfel diverse pantente si drepturi de proprietate pentru anumite tehnologii de-a lungul anilor, lucruri pe care Google le-a putut obtine doar prin achizitionarea companiei...

Sursa: http://mashable.com/2011/01/13/why-google-acquired-ebook-technologies/

Piata librariilor online se fragmenteaza

"Vanzarea de carte incepe sa castige teren in mediul online iar antreprenorii mizeaza pe acest segment, in contextul in care piata nu este inca saturata. Bugetul initial pentru un start-up in domeniul librariilor online poate sa inceapa de la cateva zeci de mii de euro iar ideile inovatoare de marketing pot da sanse mai mari de succes."

Si daca americanii reusesc, noi de ce nu am reusi? Si daca marea intrebare era, in trecut, daca vanzarea de carti online va avea succes, intrebarea de acum este: cum sa facem sa ne promovam afacerea de pe internet, mai exact libraria online, in cazul acesta.

"Sa nu uitam ca Amazon.com, un vis al multora dintre tinerii antreprenori care investesc in magazine online, a fost initial o librarie online, iar in Romania avem exemple de librarii online de succes cu cifre de afaceri mari
”, spune pentru startups.ro Liviu Taloi, consultant in domeniul e-Commerce."

In articol se vorbeste despre librariile de succes din Romania, unele incepute cu buget zero (librarie.net), altele incepute cu o investie initiala de 20.000 de euro (aproximativ) - Owline.ro.

Publicul tinta este format din persoanele cu studii superioare, care nu au timp sa ajunga prea des in librarii, dar detin un card bancar pe care il folosesc lejer pentru platile online.

Diferenta fata de concurenta este ca am adus pe piata romaneasca audiobook-uri in format .mp3, fiind o premiera in Romania download-ul legal al acestora”, precizeaza managerul Owline.ro.

Se observa o diversificare a pietei cartilor online, lucru care duce la anumite consecinte precum: importanta promovarii afacerii, ideilor inovatoare, dar si concurenta editurilor.



Surse: http://www.wall-street.ro/articol/Start-Up/59348/Carti-si-audiobook-uri-vandute-pe-Internet-Un-start-up-creat-cu-20-000-de-euro.html
http://www.startups.ro/analize/piata-librariilor-online-se-fragmenteaza

Noi “aparitii” la targul de electronice din Las Vegas

Prima zi a targului de electronice Consumer Electronics Show (CES) de la Las Vegas, primul si unul dintre cele mai mari din intregul an, a adus noutati care vor defini tehnologia in noul an: Microsoft a prezentat primele detalii despre urmatoarea versiune de Windows, Samsung a lansat un laptop mai usor, mai subtire si semnificativ mai puternic decat Apple MacBook Air, iar Motorola a prezentat un smartphone care are ca accesoriu... un laptop.

Aceste noutati in domeniul tehnologiei demonstreaza gradul de transformare al produselor (care nu mai sunt cautate pentru functiile de baza, ci pentru cele complementare, ultimele imbunatatiri oferind plus-valoare si statut), dorinta si efortul expertilor din domeniu pentru a oferi ceva nou, dar si posibilitatea de a modifica fizic produsul... acest trend cred totusi ca va continua (desi investitiile in departamentul de cercetare dezvoltare au niste cifre incredibile, iar produsele posibil comercializate pe piata poate ca nu vor reusi sa acopere nici macar 2% din total); probabil ca asemenea produse nu vor fi vandute pe piata decat ca editii limitate, dar simplul fapt ca se lucreaza la a aduce lucruri noi inseamna o “punere in functiune” a creierelor care ajung sa ne ofere ce e mai bun in domeniu...

Sursa: http://life.hotnews.ro/stiri-gadget-8184625-prima-ces-windows-8-primul-rival-serios-pentru-macbook-air-telvizoare-3d-fara-ochelari-speciali-telefon-care-are-accesoriu-laptop.htm

Primul frigider cu acces twitter pentru Samsung...

“Samsung a prezentat la targul Consumer Electronics Show de la Las Vegas primul frigider conectat la serviciul de mesagerie Twitter. Modelul RF4289 include un ecran multi-touch pe usa care permite utilizatorului sa acceseze si serviciul de muzica Pandora sau sa isi verifice activitatile zilei in Google Calendar, informeaza Mashable.com.

Display-ul de opt inci mai ofera si informatii despre temperatura din interiorul frigiderului, poate accesa site-uri de retete, cum ar fi Epicurious.com, sau poate fi folosit ca loc pentru lasat notite familiei.”

... in curand, banuiesc, vom putea accesa si facebook (pt europeni, pentru ca twitter a prins mai mult peste ocean), si asa putem lua masa cu prietenii in fata frigiderului, direct la sursa; si poate vom gati la aragazul cu acces la internet de unde vom putea urmari tutoriale gen “cum sa fierbi un ou”... tehnologie, inovatie futurista pentru toate gusturile, tipurile de oameni, si buzunare...

Sursa:http://life.hotnews.ro/stiri-gadget-8195266-video-samsung-lanseaza-primul-figider-twitter.htm

Biserica Online...

(Imi cer scuze de-acum daca am atins un subiect delicat.)
Si cum facem totul de acasa, cum am vorbit intr-unul din articolele anterioare, haideti sa (nu!) mergem si la biserica online...si haideti sa (nu!) ne spovedim la biserica pe facebook.

Probabil ca nu sunt singura care ramane surprinsa la aflarea marii vesti: biserica are site, biserica are facebook, biserica are magazin de icoane, vesminte si obiecte bisericesti. Si daca nu este destul... biserica are program live pe internet.

Intr-adevar, este vorba despre diferite credinte, care s-au modernizat fara sa fie nevoie, spun eu. Dar evident, parerea mea putin conteaza. Si, dupa cum spune titlul unui articol, "Biserica s-a adaptat: Pomelnice online pentru toti credinciosii. Biserica Ortodoxă Română ţine pasul cu vremurile moderne. Pomelnicele se pot plăti mai nou şi online, inclusiv în euro."

Parerea mea, si voi incheia cu ea, pentru a nu imi manifesta atitudinea dezaprobatoare pentru astfel de cai de promovare, pentru ca se pare ca la urma urmei se urmareste mai mult un mix de marketing (marketing religios), iar unele lucruri sunt si raman sfinte! Cred ca este astfel, un pas facut de biserica spre IT, o noua modalitate de a face bani.

Surse: http://www.diseara.ro/ro/conversatii/cultura-si-religie-12/biserica-s-a-adaptat-pomelnice-online-pentru-toti-credinciosii-1870
http://www.crestinism-ortodox.com/life/economics/shops/utensils/
http://www.bisericaonline.ro/

Imobiliare Online Vanzari Apartamente , Teren Casa


"Goana dupa casa, primul reality show imobiliar online-ul romanesc, proiect imopedia.ro, a fost timp de trei luni un spectacol interesant. Zece echipe, formate din tineri hotarati sa isi cumpere o locuinta in plina criza economica, au povestit online aventura lor, saptamana de saptamana. De cealalta parte, cititori si specialisti in imobiliare au venit cu oferte, cu comentarii si cu sfaturi." (sursa: http://www.victorkapra.ro/2010/02/15/goana-dupa-casa-online-reality-show-imobiliar/)

Iata alt domeniu care a devenit la moda in lumea comertului electronic: imobiliarele. Da, ne asteptam la anunturi online, ne asteptam la existenta site-urilor companiilor imobiliare, ne asteptam poate si la filmulete pe youtube si...ar trebui sa ne asteptam si la lucruri ingenioase, cum este, dupa parerea mea, acest site, goana dupa casa, care ofera castigatorilor diverse premii (premiul cel mare: dormitor complet mobilat in valoare de 2000 de euro, premii speciale: câte o excursie la munte, alături de încă doi prieteni, la bordul câte unui autoturism marca Audi, premiul bloggerilor: un voucher de 1000 de lei, oferit de MOBEXPERT), destul de consistente si fac sa isi merite efortul si concursul...
Este vorba deci de primul reality-show imobiliar online din România, care s-a desfasurat in perioada 8 octombrie 2009 – 28 ianuarie 2010, sub forma de interviuri video, imagini, si prin prezenta zilnica online a participantilor.

Iata si un exemplu de vanzare online prin intermediul youtube-ului..http://www.youtube.com/watch?v=DIBQffgFto4.

Idei bune de altfel, este ceva nou, ceva ce prinde, ceva ce vinde, pana la urma.

Sursa: http://media.imopedia.ro/goana-dupa-casa/regulament.html
http://www.victorkapra.ro/2010/02/15/goana-dupa-casa-online-reality-show-imobiliar/

http://www.bulbi.ro/


...Si nu m-am putut abtine sa nu comentez acest site...www.bubli.ro... daca ajungem sa cumparam bulbi de pe internet inainte de a cumpara alimente, imbracaminte, electronice, este un pas mare.
Dar, evident, site-ul este unul destept, traieste din publicitate, si de ce nu, va merge, zic eu, daca va beneficia de publicitatea cuvenita in randul populatiei vizate, pentru ca preturile sunt mici, produsul il cunosti...pana la urma ce nu poate merge bine? Sa nu iti prinda bulbul si sa pierzii banii (transportul cred ca va costa mai mult decat produsul in sine...). Am observat ca site-ul nu are inca implementat procesul de cumparare online, probabil este destul de nou, pentru ca altfel nu vad rostul site-ului doar pentru descrierea plantelor si legumelor.
Alte site-uri asemanatoare sunt www.rosii-gigant.ro si www.gardviu.ro, de unde poti comanda online, evident, "rosii uriase cu gustul de odinioara...pentru doar cativa lei (platind pentru prioritate 9,90 de lei) si gardul viu-minune.
Si daca la inceput eram ironica in ceea ce priveste aceste site-uri,
incep sa cred ca vor avea profit, tocmai avand in vedere considerentele de mai sus.

vineri, 14 ianuarie 2011

Vânzarea online: 8 reguli după care să vă ghidaţi


"Majoritatea persoanelor adulte din Statele Unite ale Americii sau vestul Europei folosesc acum Internetul pentru cumpărături. Peste 114 milioane de americani au desfăşurat online cercetări despre produse, conform unui studiu realizat în anul 2004 de Dieringer Research Group, o companie de cercetare de marketing din Milwaukee. Consumatorii şi companiile se orientează din ce în ce mai des către magazinele Web care permit compararea produselor, verificarea preţurilor şi disponibilităţii şi economisire a timpului."

Robotizare, sedentarism, comoditate, prea puţin timp liber...cam aşa aş descrie trendul zilelor noastre.

Şi, aşa cum este la modă şi cum mai mult nu ne permite timpul, tindem să începem să facem totul de-acasă. Să facem sport (vezi consola Wii), să socializăm (vezi reţelele de socializare), să lucrăm (sau rămân printre puţinele lucruri pentru care ne deplasăm), să învăţăm, să citim (vezi cărţi online, manuale, dicţionare, etc), şi de ce nu, să facem cumpărăturile. Şi cum moda este modă, şi timpul liber este ocupat, începem încet, încet, să copiem cum putem şi noi mai bine şi să căutăm metode de a folosi timpul cu cap (în ideea în care ajungi să iţi iei liber să poţi face cumpărăturile).

Revoluţia timpului liber a generat câteva schimbări...printre care şi aparţia comerţului electronic .... Magazinele încearcă astfel să nu îşi piardă o mare parte din clienţi prin mărirea programului, prin aplicarea reducerilor la diverse produse prin rotatie, şi organizând tot felul de evenimente (vezi Noaptea reducerilor la Unirea Shopping Mall). Comerţul electronic se mişcă cu paşi repezi către succes, "furând" clienţi magazinelor cu sediu fizic.

După cum se observă şi în mica parte din articolul de mai sus, americanii cumpără deja de pe internet cu încredere, adaptându-se timpului prezent şi schimbându-şi stilul de viaţă cu usurinţă. Însă vor reuşi românii tradiţionalişti să îşi schimbe stilul de viaţă la fel de repede ca şi americanii? Articolul spune că "încrederea în cumpărarea online creşte cu paşi mari", oferindu-ne ca sfat şi spunând-ne că "dacă nu oferiţi deja opţiuni facile pentru comerţul electronic pierdeţi oportunităţi cheie de vânzare". Este deci, conform specialistilor, o idee bună de a ne deschide un magazin online.

În continuare, articolul oferă, precum spune şi titul, 8 reguli după care să ne ghidam în vânzarea online:

1.Configuraţi o infrastructură simplă

2.Funcţionalitate

3.Focalizaţi ofertele

4.Păstraţi organizarea designului

5.Conţinutul contează - întotdeauna

6.Consolidaţi încrederea şi credibilitatea

7.Optimizaţi oportunităţile

8.Reîmprospătare

Este foarte interesant şi pare o oportunitate comerţul electronic, dar, după părerea mea, nu în momentul de faţă. Românii trebuiesc obişnuiţi cu plata online, încet, încet, trebuie să capete încredere în aceasta modalitate de a plăti online şi de a cumpăra produse de pe internet.

http://www.microsoft.com/moldova/imm/articole/vanzari_online.mspx

"Inchiderea" Facebook...

“Mutarea presei scrise in online a adus cu ea o serie de avantaje incontestabile - economii considerabile de bani si resurse, posibilitatea de a publica stiri in timp real, interactivitate. A adus insa si o rescriere tacita a regulilor jurnalismului, adaptate la noul mediu digital. Cat la suta din ceea ce citim astazi este presa si cat este SEO?”

Weekly World News un tabloid faimos pentru articolele “mai mult eronate decat corecte” a anuntat duminica, 9 ianuarie 2011, ca Facebook, cea mai mare retea de socializare din lume in acest moment, cu peste 600 de milioane de utilizatori si beneficiara unei recente investitii in valoare de 450 de milioane de dolari din partea bancii de Goldman Sachs, ar urma sa se inchida din cauza succesului pe care il are.

Daca duminica sintagma "Facebook se inchide" a fost al 10-lea cel mai cautat termen pe Google, pana marti internetul era inundat de articole care preluau presupusul citat al lui Zuckerberg (conform caruia acesta confirma zvonul, ba mai mult, se plange de stresul creat de fenomenul ce a scapat de sub control) urmat de mai multe sau mai putine semne de intrebare ridicate de informatiile declarate.

La prima vedere, de castigat de pe urma acestei “isterii mediatice” se pare ca au fost motoarele de cautare, Google inregistrand in decurs de 24 de ore nu mai putin de 10.000 de rezultate pentru termenul de cautare "Facebook se inchide", o mare parte dintre ele prin referirea la surse media de incredere precum Ziarul Financiar sau Wall Street. Si asta in conditiile in care credibilitatea sursei initiale era nula din start...

Judecand dupa imbunatatirile pe care Facebook le-a adus, propunerile si planurile de viitoar pe care le are, si atragerea de investitii de la banci, acesta nu este o afacere pe cale de a fi inchisa, chiar daca se vizeaza retragerea in momentul de maxima glorie.

Ceea ce s-a intamplat incepand cu ziua de duminica demonstreaza faptul ca jurnalismul si-a modificat orientarea si nu se mai bazeaza pe veridicitatea informatiei, ci mai mult transmiterea si propagarea acesteia, indiferent de subiect. Oricum, si publicitatea negativa este tot o forma de promovare, uneori cu impact mai mare, mai benefic si mai rapid...

Sursa: http://www.money.ro/cine-castiga-din-inchiderea-facebook_819406.html

joi, 13 ianuarie 2011

Add-on-uri pentru personalizarea si optimizarea Mozilla Firefox

Add-on-uri pentru personalizarea si optimizarea Mozilla Firefox

Firefox, Chrome, Opera, Safari sau Internet Explorer sunt cateva din browserele pe care cei care navigheaza pe internet le folosesc.

Dintre acestea, Firefox a ramas totusi browser-ul preferat de programatori si web designeri, pentru add-on-ul FireBug (si Chrome il are, dar se pare ca merge ingrozitor...) in detrimentul Chrome ( multi useri de Firefox trecand pe acesta pentru plusul de viteza oferit) si Safari (care este desigur putin popular pe desktop-uri, insa cota sa este uriasa pe iPod Touch / iPhone / iPad / Macs), iar Internet Explorer si-a pierdut de mult piata tinta.

Printre add-on-urile care fac si mai special browser-ul Mozilla Firefox se numara:

Amplify - permite trunchierea informatiilor pentru a fi postate apoi pe Twitter, Wordpress, Facebook.

AutoCopy - trebuie numai selectarea unui text si acesta e copiat automat in clipboard

AutoPager -activat fiind, add-on-ul duce automat la urmatoarea pagina atunci cand se ajunge in josul unei pagini

ImTranslator – ajuta la traducerea de propozitii in cele mai populare limbi

Kid Mode – un add-on intuitive gandit pentru copii; acestia vor putea gasi jocuri, site-uri specifice cu informatii interesante, fara riscul de a intra pe site-uri cu continut vulgar

QuickDrag aduce noi functionalitati metodei drag and drop. Se pot deschide pagini web, salva imagini sau bucati de text

ScrapBook este tool-ul suprem pentru bookmarking. Util pentru salvarea si organizarea oricaror pagini pentru care se prezinta interes

Screengrab - face printscreen, dar focusat numai pe paginile web, fara sa prinda intreg ecranul!

SearchGBY - permite cautarea unui termen pe mai multe motoare de cautare, simultan; toate rezultatele vor fi afisate in aceeasi pagina

SimilarWeb - arata automat alte site-uri similare de calitate, pentru facilitarea cautarii

Stylish – permite modificarea temelor Google, Youtube, Facebook si altele

Taboo – pentru cei care obisnuiesc sa deschida mai multe tab-uri; aplicatia le deschide pe toate, cu preview, in acelasi loc

Tab Scope - aduce un aer Vista sau Win 7 in browser, punand pop-up-uri de preview pe taburi

Textarea Cache - extensie deosebit de utila daca se tasteaza intr-un camp de text si browserul se blocheaza; tot textul va fi salvat

VideoSurf - arata o multime de clipuri care au legatura cu termenul cautat

WiseStamp – se pot realiza semnaturi electronice pentru e-mail

Sursa:

http://www.yuppy.ro/articol/LifeStyle/588/slideshow/1/Stim-esti-probabil-in-aceeasi-categorie-cu-noi-Iubesti-Firefox.html#slide_top

miercuri, 12 ianuarie 2011

Firefox, numarul unu in Europa. Pentru prima oara, navigatorul Mozilla detroneaza Internet Explorer pe o piata majora

Firefox, navigatorul internet realizat de Mozilla, a devenit numarul unu in Europa, reusind sa detroneze, pentru prima oara pe o piata majora, Internet Explorer (Microsoft), potrivit societatii de masurare a audientelor StatCounter, citata de Reuters. In Romania, Firefox a depasit Internet Explorer in urma cu un an, iar in prezent detine circa 43% din piata, in timp ce concurentul sau are 33%. Google Chrome a trecut de 15%, iar Opera are peste 7%.

In decembrie, cota de piata a Firefox a atins 38,1% in Europa, fata de 37,5% pentru Internet Explorer. Navigatorul Chrome al Google si-a majorat si el cota de piata la 14,6%, fata de nivelul de 5,1% inregistrat cu un an in urma.

"Acest lucru pare a se datora faptul ca navigatorul Chrome cucereste cote de piata detinute de Internet Explorer, in timp ce Firefox isi mentine pozitia", a declarat, intr-un comunicat, directorul general al StatCounter, Aodhan Cullen.
"Asistam probabil la efectul acordului intre autoritatile europene pentru concurenta si Microsoft, care ofera utilizatorilor, din martie 2010, posibilitatea de a alege dintr-o lista navigatorul pe care doresc sa-l foloseasca", a adaugat Aodhan Cullen.
In Romania, Firefox a depasit Internet Explorer in urma cu un an, iar in prezent detine circa 43% din piata, in timp ce concurentul sau are 33%. Google Chrome a trecut de 15%, iar Opera are peste 7%.
Pe plan mondial, Explorer ramane lider detasat cu peste 46% din piata, in timp ce Firefox are circa 30%, mai arata datele irlandezilor de la StatCounter.

sursa: HotNews.ro/IT

Neutralitatea Internetului si noua legislatie romaneasca

Am asteptat cu ceva interes noul proiect de implementare a Pachetului Telecom (set de directive care modifica legislatia privind sectorul comunicatiilor electronice). La finalul anului trecut ANCOM a prezentat un proiect (in dezbatere publica pina pe 14.01.2011 - vezi proiectul de lege, vezi expunerea de motive ), iar apoi acelasi proiect apare si pe site-ul MCSI (punctul 12), scrie Bogdan Manolea pe blogul sau.

Personal eram interesat in primul rind de aspectele legate de viata privata, spam, inclusiv despre noua reglementare a cookie-urilor. Doar ca proiectul actual nu scapa nicio vorbulita despre asta, deci presupun ca au lasat-o in ograda Dataprotection.ro, care par a lucra de acasa din sezonul 2011, ca guv.ro nu a fost in stare sa gaseasca un sediu pentru una dintre autoritatile sale (care, intre noi fie vorba ca nu ne aude nimeni, ar juca un rol important in indeplinirea criteriilor pentru povestea cu Schengen). Asa ca… pauza…

Deci trecem la punctul 2 - Neutralitatea Internetului.
Hai sa presupunem ca maine unul dintre marii ISP-isti din Romania (fie el RDS, Romtelecom, UPC, Orange, Vodafone sau cine vreti voi) decide sa faca o intelegere (pe bani, nu pe capace de bere) cu Facebook sau Hi5 prin care sa-i “prioritizeze” traficul catre acest site. Adica Facebook ti se incarca de 3 ori mai repede decit orice alt site de pe Internet. Sau si mai rau, e singurul site care se incarca. In schimb Facebook ii da o parte din banii din reclama incasata de la clientii veniti din reteaua ISP-ului.

In prezent oricare din ISP-isti poate sa faca asta si este legal. Iar presiunile lor pentru a cere furnizorilor de servicii pe Internet (Google, Facebook, Yahoo, etc) sa imparta banii cu ei sunt reale. Si mai actuale sunt actiunile unor operatori telecom care ofera acces la Internet prin telefonul mobil, dar blocheaza aplicatiile (ex. Skype) care ar permite telefonia internationala la preturi mult mai mici decit ale lor.

IMHO, practica asta poate fi extrem de periculoasa pentru dezvoltarea unui Internet liber si deschis, asa cum este acum. In special pentru 3 domenii:
- libertatea de exprimare. Daca ISP-ul poate sa decida ca prioritizeaza traficul sau impiedica accesul la anumite aplicatii (pe motive comerciale) inseamna ca el se transforma intr-un cenzor al accesului meu la Internet. Atunci orice blocare de pagina web sau a traficului p2p devine o joaca de copii si isi gaseste rationamentul (logic si juridic) in faptul ca ISP-ul deja o face.
- inovarea si concurenta. Faptul ca toti ISP-istii din lume ofera acces la site-ul sau aplicatia mea, indiferent cit de noua sau buna este ofera sanse egale (level playing field) pentru toti competitorii actuali sau viitori. In cazul in care trebuie sa “platesti” unui ISP intrarea pe piata (vezi cazul similar al televiziunilor) investitia trebuie sa fie semnificativ mai mare.
- dreptul de a alege al consumatorului. In actualul model consumatorul este cel care decide care aplicatie este mai buna, nu ISP-ul. Modelul opus este cel din domeniul operatorilor de cablu, care decid ce posturi poti vedea. (si care nu includ niciodata posturile concurentei - Vezi DigiSport si GSPTV, etc.)

Sau cum explica Sir Tim Berners-Lee:
Un mediu de comunicare neutru este baza unei economii echitabile, bazate pe concurență, a democrației și a științei. În ultimii ani, s-a relansat dezbaterea despre întrebarea dacă este necesară apariția, de la nivelul guvernelor, a legislației care să protejeze neutralitatea rețelei. Este. Deși, în general, Internetul și Web-ul înfloresc într-un mediu lipsit de reglementări, unele valori de bază trebuie apărate prin lege.

Neutralitatea Internetului si legea

In fata discutiei asteia, Uniunea Europeana a zis ca poate fi o potentiala problema, dar solutia este transparenta - adica daca ISP-istii blocheaza accesul la anumite servicii sau aplicatii trebuie sa o spuna. In contract. Da, ala pe care nu il citeste nimeni.
Insa totodata UE lasa statelor membre posibilitatea sa fie mai dure din acest punct de vedere.
Prezenta directivă nu dispune și nu interzice existenţa unor condiţii impuse de furnizorii de servicii publice de comunicaţii electronice pentru limitarea accesului utilizatorilor finali la servicii și aplicaţii și/sau a utilizării acestora, în cazul că sunt permise de legislaţia naţională (sublinierea noastra) și respectă legislaţia comunitară, dar stabilește o obligaţie de a furniza informaţii cu privire la limitările respective.

Chestiunea e ca deocamdata proiectul ANCOM nu o face. De fapt proiectul ANCOM doar preia literalmente pe acest subiect ceea ce zice directiva. Eu cred ca nu este suficient. De asemenea cred ca este important sa aducem o consacrare legislativa expresa acestui principiu si este important sa existe o discutie publica pe aceasta tema.

Tu ce crezi? E importanta neutralitatea Internetului sau nu-ti pasa ca deocamdata nu te afecteaza?

PS: Pentru cei interesati si de problema la nivel global, e interesant sa punctam ca FCC a adoptat niste dispozitii pentru sustinerea net neutrality, dar a exclus Internetul prin mobil de la acest principiu.

sursa: HotNews.ro

MySpace concediaza aproape jumatate din angajati

Site-ul de socializare MySpace face concedieri masive. MySpace a anuntat, marti, reducerea a 500 de posturi sau 47% din forta de munca, precum si incetarea mai multor parteneriate internationale, in urma repozitionarii retelei ca loc de intalnire pentru iubitorii de evenimente culturale.

"Astazi MySpace anunta o restructurare majora, care va duce la o reducere de 47% a personalului din toate diviziile din intreaga lume si afecteaza aproximativ 500 de persoane", a declarat CEO-ul MySpace, Mike Jones, intr-o declaratie de presa.

Disponibilizarile, "dure, dar necesare, au fost decise pentru a da societatii o directie clara catre o crestere durabila si profitabilitate", a adaugat Jones.

Compania, detinuta de News Corp., facuse si alte disponibilizari in vara cand 30% din angajati au fost concediati.

Sursa: Hotnews.ro

Prima zi de CES: Windows 8, televizoare 3D fara ochelari speciali, primul rival serios pentru Macbook Air si un telefon care are ca accesoriu un lapto

Prima zi a targului de electronice Consumer Electronics Show (CES) de la Las Vegas, primul si unul dintre cele mai mari din intregul an, a adus noutati care vor defini tehnologia in noul an. Microsoft a prezentat primele detalii despre urmatoarea versiune de Windows, Samsung a lansat un laptop mai usor, mai subtire si semnificativ mai puternic decat Apple MacBook Air, iar Motorola a prezentat un smartphone care are ca accesoriu... un laptop.

Microsoft a prezentat in cadrul unei conferinte de presa primele detalii despre urmatoarea versiune de Windows, pe care nu a numit-o, dar despre care se crede ca se va numi Windows 8. Cea mai importanta stire despre noul sistem de operare este ca acesta va avea o versiune creata special pentru sisteme ultra-portabile bazate pe procesoare ARM, cu consum ultra-redus de energie, cum sunt cele din tabletele Apple iPad sau Samsung Galaxy Tab. Aceasta miscare este oarecum surprinzatoare, dat fiind ca Microsoft are deja un sistem de operare destinat acestei platforme, Windows Phone 7, informeaza Mashable. Din pacate, aplicatiile actuale pentru Windows nu vor functiona pe varianta destinata procesoarelor ARM.

Gigantul din Redmond a prezentat de asemenea si primul mouse multi-touch din istoria companiei, similar modelului Apple Magic Mouse, doar ca intr-o forma mai ergonomica. Noul periferic aduce si un nou sistem de management al desktop-ului similar cu functia Expose din Mac OS X, care afiseaza simultan ferestrele tuturor aplicatiilor pornite, lasand utilizatorul sa aleaga in ce aplicatie doreste sa lucreze.


Samsung a prezentat un nou model de laptop ultra-portabil, numit 9 Series, confectionat integral din aluminiu, cu o greutate si o grosime mai mica decat cea a rivalului de la Apple, MacBook Air. Noul laptop va avea o dimensiune de 13 inci, o greutate de 1,31 kg si o autonomie de 6,5 ore, in conditiile in care foloseste un procesor Intel Core i5, semnificativ mai puternic decat procesorul Core 2 Duo din MacBook Air. Sistemul va mai include un SSD de 128GB, 4GB de memorie RAM si un sistem de sunet ce contine si un sub-woofer de 1,5 wati. Pretul sistemului va porni de la 1600$, scrie Gizmodo.

Toshiba a prezentat mai multe prototipuri de televizoare 3D care nu necesita ochelari, o tendinta care se manifesta in toata industria. Noile ecrane vor putea afisa continut 3D doar daca sunt vizionate din anumite unghiuri fixe, dar primele demonstratii par promitatoare, informeaza Engadget.

Motorola a lansat telefonul inteligent Atrix 4G, bazat pe sistemul de operare Google Android, si o serie de accesorii pentru el care include si... un laptop. Noul terminal va include un procesor dual-core si 1GB de memorie RAM si va putea fi atasat unui docking station in forma unui laptop care nu contine nici un fel de procesor sau spatiu de stocare. Atasamentul va permite utilizatorilor sa foloseasca un ecran mai mare si o tastatura completa atunci cand au nevoie, totul “pe umerii” noului terminal de la Motorola. In timpul prezentarii oficiale, un reprezentant al companiei a demonstrat ca ansamblul “webbook”+telefon poate rula o varianta completa a browserului Mozilla Firefox, suportand inclusiv continut Adobe Flash.

Sursa: HotNews.ro

Kingston: primele kituri de memorie de 8GB care obţin certificarea Intel P67

Compania Kingston Technology a anunţat în cadrul Târgului Internaţional CES 2011 certificarea kiturilor HyperX 2133MHz cu o capacitate de 8GB pentru platforma Intel Sandy Bridge P67.
Kiturile de memorie HyperX T1, alcătuite din câte patru module (modelul Kingston KHX2133C9AD3T1FK4/8GX) sunt primele kituri de memorie cu o capacitate de 8GB care primesc această certificare. Intel a publicat rezultatele certificării XMP aici!

Noile kituri de memorie HyperX de 8GB au fost proiectate să depăşească limitările de memorie ale noilor plăci de bază P67, atât din punct de vedere al vitezei, cât şi al capacității.

Modulele T1 de 2133MHz, ce dispun de un sistem de răcire cu radiatoare înalte proprietare, au trecut de procedurile de testare riguroase, atât ale noastre cât şi ale Intel pentru a primi certificarea XMP.
Memoriile de înaltă performanţă de tip dual-channel cu o frecvenţă iniţială setată la 2133MHz şi 1600MHz au fost proiectate pentru a însoţi noile plăci de bază care folosesc platforma Intel P67 Sandy Bridge dar şi sistemele bazate pe chipset-ul P55.
Memoriile Kingston HyperX beneficiază de garanţie pe viaţă şi suport tehnic gratuit 24/7.

Kingston a folosit în primă etapă plăcile de bază Asus P8P67 PRO şi Gigabyte GA-P67-UD4 pentru testarea cu succes a noilor kituri în cadrul laboratoarelor proprii. După această testare, modulele au fost trimise pentru validare către Intel.

Disponibile imediat, kiturile de patru module 2133MHz cu o capacitate de 8GB vin cu un preţ recomandat de 986.13 lei .
Ediţia specială gri HyperX Genesis este disponibilă în kituri DDR3 2133- şi 1600MHz în capacităţi de 4GB.


sursa: http://www.chip.ro/ces/16072-kingston-primele-kituri-de-memorie-de-8gb-care-obitn-certificarea-intel-p67